Belgium - Wallonia & The Ardennes
Contact person: Mrs. Ranhilde Luttenberg
Website: https://visitwallonia.be/nl

Wallonië, waarvan de Belgische Ardennen een belangrijk onderdeel zijn, is gelegen op 30 minuten van Maastricht, 1 uur van Breda en 2½ uur van Utrecht. Daarmee is deze bestemming niet alleen geschikt voor een lange vakantie, maar ook voor een kort verblijf van 1 of enkele dagen. In alle seizoenen.

 

In het zuidelijke deel van België speelt de natuur een hoofdrol, maar de aantrekkingskracht ligt zeker ook in de steden met historische gebouwen, culinaire restaurants, winkels en markten, musea en tentoonstellingen. 

De 4 belangrijkste pijlers voor 2023 zijn:

1. Puur natuur

Door de combinatie van een heuvelachtig landschap met kronkelende rivieren, valleien, bossen en uitzichtpunten is de Waalse natuur heel anders dan in Nederland. Wallonië: je bent er zo, maar het geeft een 100% vakantiegevoel. Hoewel het gebied voornamelijk bekend is onder de verzamelnaam Ardennen, zijn er binnen deze regio grote verschillen tussen de deelgebieden. De Hoge Venen, de Condroz, de Gaume, de Viroin zijn stuk voor stuk indrukwekkende natuurgebieden in Wallonië. De Famenne Ardenne werd uitgeroepen tot Unesco Geopark vanwege haar uitzonderlijke geografie.

Foto rechts: Kajakken Dinant - © X. Ethuin

2. Actief: wandelen, fietsen en survival

De aantrekkingskracht van Wallonië ligt meer dan ooit in de natuurlijke omgeving, waar je heerlijk kunt recreëren en de rust kunt opzoeken. Lekker naar buiten. En dat kan op veel manieren. VISITWallonia.be en haar partners investeerden de afgelopen jaren in het aanbod van wandel- en fietsroutes en verzamelden bijna 2.000 routes met verschil in lengte en moeilijkheidsgraad. Er zijn tochten voor elk niveau. Maar de Ardennen zijn ook bij uitstek geschikt voor uiteenlopende survivalactiviteiten. Klimmen, abseilen, tokkelen, kajakken, mountainbiken en speleologie: het zijn slechts voorbeelden van activiteiten die door professionele buitensportbedrijven worden aangeboden.

3. 23 verrassende steden, 31 mooiste dorpen

Verspreid over Wallonië liggen bijzondere steden met elk hun eigen verhaal. Van 23 grote en kleinere steden heeft VISITWallonia.be de highlights op een rijtje gezet. Maar inzoomen op een kleinschalig museum, een minder bekende wijk of een ambachtelijke winkel met specialiteiten van de streek kan ook. Veel steden hebben de afgelopen jaren een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt met nieuwe hotels, musea en bezienswaardigheden. De 31 Mooiste dorpen van Wallonië vormen de ideale bestemming voor mensen die vooral de rust op willen zoeken.

WBT O.Bourgi Toren van Eben Ezer

4. Historisch erfgoed

Wist je dat België de meeste kastelen per vierkante kilometer heeft? Deze kastelen staan garant voor de mooiste foto’s en een deel is te bezoeken en herbergt een museum of hotel. Daarnaast is er ook een groot aanbod van kerken, abdijen, kathedralen en andere historische gebouwen die een bezoek waard zijn. De musea van Wallonië ontvangen hun bezoekers graag om de permanente en tijdelijke exposities en tentoonstellingen te laten zien. Ook de bewogen geschiedenis van Wallonië is het ontdekken waard.

VISITWallonia.be verzorgt individuele en groepspersreizen naar bekende plaatsen en verborgen parels.

 

Foto links: Toren van Eben Ezer - © WBT - O. Bourgi