Belgium - Flanders & Brussels
Contact person: Mr. Matthias De Wulf
Website: https://www.visitflanders.com/nl

Or contact: Ingrid Nederhof -  

Toerisme Vlaanderen staat voor duurzaam reizen, met oog voor de plek en de aanwezige bevolking, weg van de gebaande paden en met aandacht voor diverse boeiende thema’s.  Als dichtbij-bestemming heeft Vlaanderen ook in 2024 weer heel wat te bieden!

 
Ensorjaar 2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat kunstenaar James Ensor overleed en we eren deze meester met een groots en ambitieus Ensor-jaar.  Ensors geboortestad Oostende opent in december 2023 de dans met een stadsfestival dat zijn beroemde bewoner viert als nooit tevoren. In september 2024 verschuift de focus naar Antwerpen. Antwerpen beschikt over de grootste Ensor-collectie ter wereld en komt met vier ontzagwekkende expo’s om Ensor helemaal in de spotlights te plaatsen. Het Ensor-jaar is zonder meer hét culturele hoogtepunt in Vlaanderen in 2024.

foto rechts: Ensor schilderij in museum ©KarinBorghouts

Kunstenfestivals in Vlaanderen

2024 brengt ook heel wat hedendaagse kunst naar Vlaanderen. Zo zijn er naar goede driejaarlijkse gewoonte de internationaal gerenommeerde kunstenfestivals Triënnale Brugge en Beaufort. Beaufort brengt internationale kunstenaars met krachtige installaties in 10 Vlaamse kuststeden, altijd in nauwe relatie met de zee en de kust. Bij Triënnale Brugge gaan twaalf (inter)nationale kunstenaars of architecten opnieuw in dialoog met de stedelijke context en bieden een nieuwe kijk op wat Brugge vandaag en in de toekomst is of kan zijn.

foto onder: De Drie Wijsneuzen van De Panne (Jos de Gruyter en Harald Thys) ©Westtoer–Jimmy Kets

De Drie Wijsneuzen van De Panne, Jos de Gruyter en Harald Thys , foto: Jimmy Kets

Erfgoed in de kijker

Vlaanderen is een regio met een rijkdom aan kastelen en in 2024 lichten we graag de kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland uit. Deze groene regio rondom Brugge biedt een uitzonderlijke mix van fabelachtig natuurschoon en buitengewoon erfgoed. Ook Mechelen heeft enkele erfgoedparels. Zo openen begin 2024 de Wintertuin Ursulinen en het hernieuwde museum Hof van Busleyden en komt Mechelen eind 2024 met een nieuwe reeks aan Bourgondische belevingen.

 

De Vlaamse natuur

Ook de natuur in Vlaanderen is het ontdekken waard. In 2024 leggen we de focus op de nieuwe Vlaamse Parken, prachtige natuurgebieden om te fietsen en te wandelen. De Antwerpse Kempen zetten we aanvullend graag in de kijker als gezinsbestemming. In deze bosrijke omgeving vind je avontuurlijke belevingsparcoursen en unieke logies.

 

St Rumbold s Cathedral Central square Mechelen by night 

Nog niet overtuigd?

Dan vullen we graag aan met onze bourgondische eet- en drinkcultuur, de nieuwe bierbeleving in talrijke brouwerijen en gekende bierfestivals doorheen het jaar, maar liefst 9 Icoonfietsroutes voor meerdaagse themafietsvakanties, de ijverige Flandriens die de heuvels van de Ronde van Vlaanderen bestijgen, het WK gravel rondom Leuven, de culinaire events in de kunststeden, Vlaams Expressionisme langs de Leie...

foto rechts: Mechelen by night: St.Rumbold's Cathedral and Central square ©ToerismeMechelen

Vlaanderen 2024: vlakbij, voor elk wat wils.